Warmunda stopt fusie met MeerWonen

07-01-2016 16:29

Woningcorporatie Warmunda uit Warmond stopt de fusiebesprekingen met MeerWonen uit Roelofarendsveen en Oegstgeest. Dat doet Warmunda omdat de gemeente Teylingen waarin zij werkt liever ziet dat ‘hun’ verhuurder binnen de eigen regio samenwerkt. Teylingen verbood de fusie overigens niet, maar werd er ook niet enthousiast voor.

De gemeente staat niet alleen in haar zorg. Ook de gemeenten Kaag en Braassem en Oegstgeest waar MeerWonen werkt, hadden bedenkingen. Warmunda hoorde ook bij andere belanghebbenden zoals de huurders weinig enthousiasme voor deze fusie. Ze breekt daarom nu met pijn in het hart de fusiebesprekingen af. “Natuurlijk is het zonde van alle werk dat we hebben verzet. Het heeft echter geen zin door te zetten als onze belangrijkste partners niet achter ons staan” beklemtoont interim bestuurder Marja Duiverman. 

In de zomer van 2015 bleek uit een onderzoek dat beide verhuurders dezelfde ideeën hebben over woningvoorraad, huren en dienstverlening. Dat was een prima basis om fusiebesprekingen te starten. “Ik geloof nog steeds in de kracht van een fusie” beklemtoont Duiverman. “Maar we luisteren natuurlijk goed naar onze belangrijkste partner die de gemeente nu eenmaal is. Als die zoveel waarde hechten aan samenwerken binnen de eigen (bollen)streek, dan willen we ze niet voor het blok zetten.” MeerWonen heeft aangegeven het jammer te vinden dat Warmunda tot deze conclusie is gekomen, gezien de bereikte resultaten. 

Warmunda is gezond en heeft geen dwingende noodzaak om te fuseren. Warmunda zag in samengaan echter mogelijkheden om de kwetsbaarheid door de kleine omvang van de organisatie te reduceren. Nu de fusie niet doorgaat, onderzoekt Warmunda andere stappen. Daarbij sluit ze een andere fusiepartner zeker niet uit. Het afbreken van de fusie heeft voor huurders geen gevolgen en leidt niet tot extra huurverhogingen.