Eerste Kamer akkoord met delen inkomens huurders

29-03-2016 18:27

De Eerste Kamer heeft vandaag, in een versnelde procedure, ingestemd met de wetswijziging die het mogelijk maakt dat de Belastingdienst inkomensgegevens deelt met verhuurders. Momenteel is dat in strijd met de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst.

Huisjes op stapels euromunten

De stemming stond eerst gepland voor 5 april, maar onder druk van minister Blok heeft de Eerste Kamer de stemming verplaatst naar vandaag. De Belastingdienst was achter de schermen al bezig met het verwerken van inkomensgegevens, terwijl de wettelijke grondslag hiervoor ontbreekt. Komende maandag is de uitspraak over een kort geding tegen deze onrechtmatige verwerking.

Collectieve claim

De Woonbond bereidt daarnaast een collectieve claim voor over de te veel betaalde huur van de afgelopen drie jaar. Vanaf 2013 is de inkomensafhankelijk huurverhoging wel gevraagd, terwijl de wettelijke basis hiervoor ontbrak. De woonbond wil een regeling waarmee huurders te veel betaalde huur terug kunnen krijgen en de te hoge huurprijs wordt gecorrigeerd. Door de inkomensafhankelijke huurverhoging kregen middeninkomens (vanaf €33.600,- bruto) een extra hoge huurverhoging.