Bezwaar maken tegen te hoge WOZ-waarde kan lonen voor huurders

28-01-2016 16:50

Huurders krijgen binnen de eerste acht weken van 2016 voor het eerst een WOZ-beschikking op de mat. Vorig jaar heeft het kabinet besloten om de WOZ-waarde mee te laten tellen in het puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een sociale huurwoning wordt berekend. 2,6 miljoen hurende huishoudens hebben daarom nu een mogelijk  financieel belang bij de hoogte van de WOZ-waarde. Huurders kunnen daarom nu ook bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

De Woonbond heeft hier vandaag een voorbeeldbrief voor op zijn website geplaatst. Bezwaar maken heeft alleen zin als de WOZ-waardering te hoog is. Bijvoorbeeld doordat de woning te groot is ingeschat, er geen rekening is gehouden overlast uit de omgeving, of de woningen waarmee de huurwoning wordt vergeleken niet vergelijkbaar zijn. Op de website van de huurcommissie kunnen huurders berekenen wat de maximale huurprijs van hun woning is, met de huidige WOZ-waarde.

Een lagere maximale huurprijs betekent niet dat de huur direct omlaag gaat. Het gaat immers om het berekenen van de maximale huurprijs, die in veel gevallen boven de feitelijke huidige huurprijs ligt. Bij een hoge aanvangshuur of door huurverhogingen boven inflatie kan de huurprijs in principe wel tot deze huurgrens stijgen. Als de huidige huur op of dicht bij de maximale huur ligt kan een bezwaar tegen de WOZ er voor zorgen dat de huur niet meer kan stijgen. 

Huurverlaging

Daarnaast kan de maximale huurprijs door een lagere WOZ-waarde ook onder de huidige huurprijs komen te liggen. In dit geval hebben huurders recht op huurverlaging. De huidige huurprijs ligt dan immers boven het nieuw geldende maximum. Huurders die al (bijna) de maximale huurprijs betalen maken met en WOZ-verlaging dus kans op huurverlaging.   

‘Bezwaar maken tegen WOZ-waarde kan lonen, we raden huurders dan ook zeker aan kritisch naar de WOZ-waarde te kijken,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Kloppen de gegevens waarop de woning is getaxeerd, zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, zijn de referentiepanden vergelijkbaar, en wordt er wel rekening gehouden met eventuele overlast door verkeer of bedrijven in de omgeving.’ 

Kopers krijgen bij bijna  de helft van de bezwaren gelijk. De gemiddelde verandering in WOZ-waarde door een bezwaar is 10%. De maximale huurprijs zou bij een huurwoning van 70 vierkante meter met een WOZ-waarde van € 175.000,- bij een verlaging van de WOZ met 10%, bij benadering met € 20,- dalen.

Klik op deze link voor de modelbrief voor een bezwaarschrift.

Bron: Woonbond 28-01-2016